Standard FCI nr. 163

Aspect general: Basset Houndul este un copoi "scurt pe picioare", plin de substanta si bine proportional. Este de dorit sa aiba o anumita cantitate de piele flasca.

Comportament / Caracter: Caine tenace, aristocratic, cu un miros excelent. Are un pregnant instinct de haita, un latrat profund si melodios si este un foarte rezistent caine de vanatoare. Este afectuos si calm, niciodata agresiv sau fricos.

Capul: Linia nasului este aproape paralela cu linia fruntii, iar botul este doar o idee mai lung decat craniul. Pe frunte si in zona ochilor pielea poate forma riduri, dar in cantitate moderata. Oricum, pielea capului trebuie sa fie suficient de relaxata incat sa formeze pliuri clar marcate atunci cand tragem de ea inspre fata sau cand cainele lasa capul in jos. Craniu in dom, cu protuberanta occipitala bine evidentiata. Frunte de largime moderata, capul ingustandu-se usor catre bot. Stop moderat. Trufa complet neagra, cu exceptia exemplarelor cu roba de culoare deschisa, care pot avea trufa maro sau fel de culoarea ficatului. Privind din lateral, trufa poate fi usor proeminenta. Nari mari, bine deschise.
Botul: Uscat, dar nu subtire sau ascutit. Buze superioare destul de carnoase, formand babine care atarna depasind buzele inferioare.
Dentitia: Maxilare puternice cu muscatura regulata si complet in foarfeca, adica incisivii sunt implantati perpendicular pe maxilare, iar cei superiori ii depasesc pe cei inferiori, dar ramanand in contact strans.
Ochii: Rombici, nici proeminenti, nici infundati in orbite. Sunt de culoare brun inchis, dar pot avea o nuanta medie de maro la cainii cu roba de culoare deschisa. Expresia lor este calma si serioasa. Conjunctiva pleoapei inferioare este vizibila, dar nu complet expusa. Ochii de culoare deschisa precum si cei galbeni constituie defecte grave.
Urechile: Prinse jos, imediat sub nivelul liniei ochilor. Sunt suple, fine si catifelate, lungi, depasind clar, dar nu cu mult, extremitatea botului evident, este vorba despre un bot de lungime corecta. Sunt inguste pe toata lungimea lor, atarna pe langa cap si formeaza un pliu vertical convex.

Gatul: Musculos, bine arcuit si de buna lungime, avand salba pronuntata, dar nu foarte abundenta.

Corpul: Lung si apropiat de sol pe toata lungimea sa; greabanul si zona renala se afla aproximativ la aceeasi inaltime. Spate drept, nu excesiv de lung, dar destul de lat. Zona renala poate prezenta o usoara arcuire. Piept: vazut din fata, frontul se adapteaza perfect la curbura antebratului. Sternul este proeminent, iar pieptul nu este nici ingust, nici coborat excesiv. Cutie toracica de buna lungime, cu coaste bine rotunjite, dar fara a depasi latimea frontului.
Coada: Bine prinsa, destul de lunga, puternica la baza si subtiindu-se spre varf. Pe partea inferioara este acoperita cu un par aspru, cu desime moderata, in actiune, este purtata in sus, formand o curba lina; nu trebuie sa stea in sus, dreapta, nici sa fie rasucita catre spate.

Membrele
Membrele anterioare: Scurte, puternice, cu osatura solida. Pe brat, pielea formeaza pliuri. Umarul nu este prea incarcat, omoplatii sunt bine inclinati. Coatele bine lipite de cutia toracica, nu sunt rasucite nici catre exterior, nici inspre interior. Antebrat, in partea lui superioara, usor inclinat catre interior, dar numai atat cat sa nu reduca libertatea miscarii si nici sa nu rezulte apropierea pana la atingere la membrelor in miscare sau in stationare. Metacarpul globulos constituie un defect grav.
Membrele posterioare: Coapse cu musculatura puternica si reliefata, astfel incat, vazute din spate, par aproape sferice. Genunchi bine angulati. Jareti bine coborati, pozitionati un pic sub corp. Nu sunt rasuciti nici catre exterior, nici inspre interior, astfel incat, atunci cand cainele sta in picioare, aplomburile sunt drepte, intre jaret si laba, pielea poate forma pliuri si, imediat sub articulatia jaretului, datorita laxitatii pielii, poate aparea chiar un "buzunar".
Labele: Masive, cu articulatii solide si cuzineti plantari puternici. Cele anterioare pot fi pozitionate drept, inspre fata, sau usor intoarse catre exterior, in orice caz, in stationare, greutatea corpului trebuie sa fie egal repartizata pe degete si cuzineti astfel incat labele sa lase urme mari si numai ghearele si cuzinetii sa fie in contact cu solul.

Miscare: Miscarea este un element foarte important. Actiunea este degajata si legata, membrele anterioare au o buna extensie inspre fata, cele posterioare furnizeaza un impuls puternic, pasul fiind curat, perfect coordonat, fara urma de rigiditate in miscarea jaretilor sau a genunchilor. Nici un deget nu trebuie sa fie tarat pe sol.
Roba
Parul: Neted, scurt si strans lipit pe corp, fara sa aiba textura prea fina. Contururile trebuie sa fie nete si line, neintrerupte de fire zburlite sau de franjuri. Parul lung si parul moale, cu franjuri, constituie defecte grave.
Culoare: In general tricolor(negru, roscat si alb) sau bicolor(galben cu alb), dar este admisa orice culoare comuna copoilor.

Talia: 133-38 cm la greaban.

Defecte: orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect. Fie care defect se va penaliza in functie de marimea respectivei abateri.

Nota: Masculii trebuie sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.

     
  Copyright © 2003 BassetHound Portal Romania. Toate drepturile rezervate.